Een leven zonder smartphone

Gepost op: in de categorie: Opinies

Op 17 november 1988, kreeg Piet Beertema op zijn computer een bericht van een andere computer in Amerika. Het begin van internet in Nederland.

Konden we 20 jaar geleden eigenlijk alleen met een telefoon en een snoer bellen, tegenwoordig ben je een uitzondering als je geen smartphone hebt. En daarmee kan meer worden gedaan dan alleen maar bellen. Email, Notities, Agenda. Maar ook Facebook, Twitter en WhatsApp zijn bijna iedereen wel bekend en via mobiele telefoon te raadplegen. En dat heeft voor veel mensen enorme gevolgen. Zij kunnen inmiddels niet meer zonder de smartphone die ze gebruiken om al die (social) media in de gaten te houden. De smartphone is een enorm grote rol gaan spelen in ons leven. Herkent u dat? Of valt het met u wel mee?

Nou, ik kan u vertellen dat de afhankelijkheid van de smartphone alleszins begrijpelijk is. Feit is dat mijn iPhone een ontzettend handig en vernuftig stukje techniek is dat ik sinds een paar jaar praktisch overal mee naartoe neem. Iedereen voor 1980 gebruikt het vooral voor het kunnen checken van mail, het versturen van sms’jes en het bekijken van het nieuws, aandelen en weer. Daar waar de jongere generatie de voorkeur geven aan spelletjes spelen, foto’s maken en het downloaden van apps (van spelletjes, vaak)….

U kent dat wel. Iets te haastig vertrekken van thuis, gehaast naar je afspraak rijden en onderweg beseffen dat je telefoon nog in de lader zit en de Tablet nog op tafel ligt. Als ik op zo’n moment op minder dan 15 kilometer van huis ben, zal ik altijd terugrijden. Deze keer kon dat niet. Ik was net dat ietsje te laat vertrokken en ik heb een erg grote hekel aan te laat komen.

Dat ik mijn spullen thuis had liggen heb ik geweten. Mijn contact had me inmiddels telefonisch laten weten later te zijn. Niet gezien dus. De locatie, niet te vinden op GPS – wegens al lang niet meer geactualiseerd navigatie-, pas na veel zoeken gevonden door in de buurt rond te vragen. En dan de onzekerheid. Op de afgesproken locatie, ergens halverwege en handig voor ons beide….Ik zat daar maar te zitten en na een kwartiertje begin je toch wel één en ander af te vragen. Maar ja, geen agenda, geen telefoonnummers opgeschreven. En dat is dan nog maar het praktische stukje.

Ik had daar verder ook niets om handen, kon enkel de menukaart van buiten leren en wat goochelen met borrelnootjes. Babbeltjes slaan niet aan, want je kijkt toch rond. Even wat notities verwerken, je email checken, of je ToDo list afwerken zijn ook geen opties. Nog snel even inchecken op Facebook. Neen, ik geef het grif toe, het leven zonder mijn iPhone en iPad is saai en zeker niet handig.

Goed, dan komt de persoon waarmee je hebt afgesproken binnen. Leuk gesprek, aardig persoon. De klik is er. Tim wordt met luid gejuich ontvangen en we spreken af voor een vervolg. Hierin zullen wij de requirements bespreken en kijken of Tim aansluit bij hun wensen. Hé, wat zou het nu handig zijn om iets te hebben waarin ik de voorbeginselen op het vervolg gesprek kan vastleggen. Hierbij zullen namelijk ook enkele andere collega’s aanwezig zijn. Het even snel invoeren van die namen en checken of mijn agenda de voorgestelde datum toelaat….. Ik voel mij zeeeeeer onthand.

Sinds kort bestaat Tim ook in App. vorm. Tim Mobile® en dat is op momenten als deze echt reuze handig, mits je dan wel een apparaat bij je hebt waar de Tim Mobile App. op geïnstalleerd is.. Visitekaartjes uitwisselen is echt 2012 en het even snel vastleggen van de besproken punten is er nu dus niet bij. Daarbij komt.. dat ik meteen door moet naar een volgende afspraak. Ik schrijf alle belangrijke issues op een “geleend” blaadje en prop dit later bij het afscheid in mijn tas zodat het vervolgens in de vergetelheid raakt. Tas gaat bij thuiskomst de kast in, want morgen andere, tot ik deze tas weer eens tevoorschijn haal of opschoon.

Voor sommige mensen bestaat er nog steeds een leven zonder smartphone en tablet. Voor mij geldt…. Van huis gaan zonder smartphone is bijna dodelijk. Dit geldt blijkbaar ook voor 68% van de rest van de mensheid. Nu, met onze Tim Mobile App. voegt het nog meer toe aan mijn werkse leven en rij ik ook na 15 kilometer terug.

Geschreven door:

Wilco Troost

Als director development beleef ik spannende tijden. De toekomst ziet er per dag anders uit. Het uiterste vergen van mens en machine. Ik zou niet anders willen!

Nog geen reacties

Reageer